Biopeptydy są ważnym obiektem badań.

16 września, 2020 0 przez admin

Peptydy wpływające na aktywność komórek naszego organizmu – znane jako biopeptydy – są bardzo ważnym obiektem licznych badań w proteomice. Biopeptydy mają wpływ na metabolizm albo sposób trawienia pokarmu przez organizm, natomiast inne posiadają właściwości funkcjonalne przydatne w różnych kosmetykach. Udział tych peptydów w dziedzinie medycyny a także żywności, rośnie i będzie szedł w górę, gdy naukowcy będą poszerzać swoje odkrycia, w jaki sposób najlepiej je badać, izolować oraz wytwarzać, a w następnej kolejności sprzedawać w sklepie z peptydami.

 

Mimo swoich małych rozmiarów – a najczęściej z ich powodu – peptydy stają się coraz ważniejszymi biologicznymi jednostkami zdolnymi do leczenia chorób, zmniejszania stanu zapalnego, zabijania drobnoustrojów, zwiększania wartości odżywczych produktów spożywczych a także spowalniania procesów starzenia. Dzięki braku zorganizowanej struktury oraz swoim małym rozmiarom, oryginalne peptydy mają tendencję do przechodzenia przez przestrzenie, w których nie potrafią zmieścić się większe białka – potrafią przeniknąć przez ludzką skórę, ściany jelit, a w pewnych przypadkach mogą przenikać nawet przez otaczające błony komórki. Potrafią prędko przedostać się się do krwiobiegu, by dotrzeć do punktu, w którym są potrzebne.

 

Przy tym krótkie peptydy mogą być prostsze a także tańsze w produkcji w porównaniu z większymi białkami o skomplikowanej budowie. Dla producentów leków, kosmetyków, inżynierów żywności to jedyna z najbardziej atrakcyjnych cech, która to będzie z pewnością mieć finansowy ślad w działalności firm z napisem „sklep peptydy”.